اخبار کتاب

انتشار سه کتاب مهم در حوزه علم حقوق

سایت حقوقی دادآور

کتاب‌های حقوقی طرفداران خاص خود را دارد. بیشتر این کتاب‌ها که بر مبنای فلسفه علم حقوق و تبیین قوانین منتشر می‌شود، راهی است به سوی آشنایی مخاطبان ایرانی با مفهومی به نام قانون. از کتاب‌های مهمی که به تازگی در این زمینه منتشر شده است می‌توان به «مفهوم قانون»، «مبانی حقوق عمومی» و «تاریخ تئوری‌های حقوقی اسلامی» اشاره کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشر نی سه کتاب مهم خود در حوزه علم حقوق را به چاپ سوم رسانده است که در ادامه به معرفی کوتاه آنها می‌پردازیم. 

مفهوم قانون
اولین کتاب مفهوم قانون است که به جرات مى‌‏توان گفت مهم‏‌ترین اثر در زمینه فلسفه حقوق به زبان انگلیسى، در سده بیستم است. این کتاب، چند سال پس از انتشار، فهم فلسفه حقوق و شیوه تدریس آن در دنیاى انگلیسى و غیرانگلیسى زبان را دگرگون ساخت. این تأثیر شگرف موجب شد که درباره کتاب و آموزه‏‌هایش مطالب بسیارى، نه‏‌تنها در زمینه نظریه حقوقى بلکه همچنین در حوزه فلسفه اخلاق و فلسفه سیاسى، منتشر شوند. در نیم سده گذشته، نظریه حقوقى پروفسور هارت به کانون توجه در فلسفه حقوق تبدیل شده است. پس از انتشار این اثر، نظریات جدی‌اى که در مراکز مهم آموزشى و پژوهشى حقوق، در سطح جهان، مطرح شده‌‏اند، صرفاً گامى برای بهبود یا نقد نظریه اثبات‏‌گرایى هارت بوده‏‌اند.

در این کتاب، پس از نقد نظریه فرمان، قانون به‏ مثابه اتحاد قواعد اولى و ثانوى معرفى مى‏‌شود. اما این قواعد بافتى باز دارند و، از این رو، «تقنین قضایى» بهاى تنظیم قاعده‏‌مند حیات اجتماعى توصیف مى‏‌شود. برداشت قاعده‌‏مند از قانون در مقابل دو گرایش افراطىِ نظرى، یعنى شکل‏‌گرایى و قاعده‏‌ شکاکى، قرار دارد که باید شرح داده و نقد شوند. پروفسور هارت، پس از این شرح و نقد، به بحث از نسبت میان قانون، از یک سو، و اخلاق و عدالت، از سوى دیگر مى‏‌پردازد و، باریک‏‌بینانه، نکته‌‏هایى ژرف در این خصوص پیش مى‏‌نهد. نشان‏‌دادن خلط میان دو نوع قانون طبیعى، و نیز ترسیم محتواى حداقلى حقوق طبیعى، که در حقیقت محدودیت‏‌هاى طبیعى همه نظام‏‌هاى هنجارى‏‌اند، نمایان‌گر موضع نظرى او در برابر حقوق طبیعى هستند. هارت در فصل آخر کتاب، از حقوق بین‏‌الملل به ‏مثابه مصداقى خاص از نظام حقوقى دفاع مى‏‌کند.

کتاب مفهوم قانون که در ۴۵۶ صفحه و در قطع رقعی منتشر شده است، محمد راسخ به فارسی برگردانده است. قیمت این کتاب ۱۸۶ هزار ریال است.

مبانی حقوق عمومی
کتاب دوم «مبانی حقوق عمومی» نام دارد. این کتاب در پی پاسخ به این پرسش است: «حقوق عمومی چیست؟» کتاب بر این ادعاست که تنها هنگامی می‌توان پاسخی مناسب به آن پرسش داد که حقوق عمومی را رشته‌ای خودبسنده یا مستقل دانست؛ رشته‌ای با روش‌ها و اهداف خاص خود.

مارتین لاگلین، نویسنده کتاب با شناسایی و تمیزِ مبانی مفهومی حقوق عمومی از ادعای پیش‌گفته دفاع می‌کند. این مبانی عبارت‌اند: «حکمرانی»، «سیاست»، «نمایندگی»، «حاکمیت»، «قدرت مؤسس» و «حق». وی با شرح و بسط این عناصر بنیادین حقوق عمومی، در تلاش است تا نه‌تنها روش این رشته را به نمایش بگذارد، بلکه نظریه‌ای نو نیز در این خصوص ارایه دهد.

کتاب مبانی حقوق عمومی که در ۳۹۲ صفحه و در قطع رقعی منتشر شده است، محمد راسخ به فارسی برگردانده است. قیمت این کتاب ۱۵۰ هزار ریال است.

تاریخ تئوری‌های حقوقی اسلامی
وائل ابن حلاّق به‌تحقیق یکی از برجسته‌ترین دانشمندان حقوق اسلامی است. وی در این کتاب، تاریخ تئوری‌های حقوقی اسلامی را از آغاز تا دوران مدرن بررسی می‌کند (حلاق «اصول فقه» را به «تئوری حقوقی اسلامی» برگردانده است). این بررسی گزارشی نسبتاً جامع از شکل‌گیری اولیه تئوری حقوقی اسلامی است با تمرکز بر موضوعات و استدلال‌های عمده موجود در آن که به مطالعه تحولات هم‌زمان و تاریخی این تئوری در میان اهل سنت می‌پردازد. این تحولات به‌نوبه خود به ظهور طیفی غنی از آموزه‌های گوناگون منجر شده‌اند. همچنین، ارتباط خاص میان واقعیات دینی اجتماعی با تولید گفتمان نظری حقوقی به‌طور نسبتاً تفصیلی به‌بحث گذاشته می‌شود. کتاب با بحث از اندیشه مدرن درباره مبانی نظری و روش‌شناختی حقوق اسلامی پایان می‌یابد و فهرستی از مشکلات روش‌شناسانه را که اصلاح‌گران مدرن با آن مواجه‌اند و همچنین برخی از راه‌حل‌هایی را که برای صورت‌بندی جدید تئوری حقوقی پیشنهاد کرده‌اند، ارابه می‌دهد.

این کتاب که در بیست و ششمین دوره کتاب سال تقدیر شده است، از نظر دسته‌بندی مطالب، رویکرد به موضوع و شیوه نقد، در نوع خود منحصر به فرد است و مواد لازم را برای فهم علم اصول فقه (تئوری حقوقی اسلامی) به‌طور خاص و حقوق اسلامی به‌طور کلی فراهم می‌آورد. این ویژگی در کنار شیوه بیان و ساختار مستحکم کتاب بی‌تردید طیفی وسیع از خوانندگان را از میان دانشجویان، طلاب و علمای دینی و علاقه‌مندان به پژوهش در مورد اسلام و سیر تکاملی آن، به خود جذب خواهد کرد.

کتاب تاریخ تئوری‌های حقوقی اسلامی که در ۴۴۰ صفحه و در قطع رقعی منتشر شده است، محمد راسخ به فارسی برگردانده است. قیمت این کتاب ۲۴۰ هزار ریال است.

مدیریت

سایت حقوقی دادآور به ارگان یا نهاد دولتی وابستگی ندارد. این سایت به همت مؤسسه حقوقی حق ستان دادآور از سال 1390 شروع به فعالیت کرده است.  سایت حقوقی دادآور، رسالت بحث و بررسی در خصوص مسائل علمی رشته حقوق و نشر اخبار این رشته را به عهده دارد . 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا