الزامی شدن تشکیل پرونده شخصیت اطفال
سمیرا تقی دماوندی
تغییر دیگری که جامعه حقوقی در انتظار وقوع آن است، تصویب لایحه آیین دادرسی کیفری است. در این لایحه به طور کلی تشکیلات و نحوه دادرسی تخصصی و حرفهیی برای اطفال و نوجوانان در نظر گرفته شده است. نکته قابل توجه در این قانون در بخش اطفال این است که با مواد لایحه رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان کاملا منطبق است و درواقع از تشکیلات و ترتیبات پیشبینی شده در آن استفاده شده است. درلایحه آیین دادرسی کیفری جدید درماده ۲۹۴، فصل اول، در بخش تشکیلات و صلاحیت دادگاههای کیفری، صلاحیت ذاتی دادگاههای کیفری به پنج بخش تقسیم شده است،
۱- دادگاه کیفری یک
۲- دادگاه کیفری دو
۳- دادگاه انقلاب
۴- دادگاه اطفال و نوجوانان
5- دادگاه نظامی و دربخش دادسرا و حدود صلاحیت آن، در ماده ۲۵ از دادسراهای تخصصی نام برده است که یکی از این دادسراها، دادسرای اطفال و نوجوانان است و به تشخیص رییس قوه قضاییه زیرنظر دادسرای شهرستان تشکیل خواهد شد. دادستان شهرستان مرکز استان بر دادسرای تخصصی، از حیث وظایف و حسن اجرای امور نظارت دارد و تعلیمات لازم را ارائه خواهد کرد.
همین طور در این قانون درماده ۳۱ قانونگذار تشکیل پلیس ویژه اطفال و نوجوانان را پیشبینی کرده است که وظایف و اختیارات آن به موجب لایحهیی است که ۶ ماه پس از تصویب این لایحه توسط وزارت کشور با همکاری وزارت دادگستری تهیه و در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار خواهدگرفت. این اقدام قانونگذار جنبه حمایتی داشته و برای نخستین بار دریک گام رو به جلو یک نهاد تخصصی جهت روبهرو شدن با اطفال بزهکار در نظر گرفته شده است.
لذا انتظار میرود افرادی مجرب و حرفهیی که آشنایی بسیاری با مسائل کودک و نوجوان داشته باشند و ترجیحا خود نیز متاهل و صاحب فرزند باشند، مسوولیت این تشکیلات مهم را بر عهده گیرند. همینطور در این قانون برای بازجویی از زنان و اطفال کمتر از ۱۵سال، ضابطان زن در نظر گرفته شده است و در صورت عدم امکان دسترسی به پلیس زن، اطفال ۱۵ سال یا کمتر از ۱۵سال نزد دادگاه اطفال یا قائم مقام آن فرستاده میشود علاوه برآن در جرایم مشهود هرگاه مرتکب طفل یا نوجوان باشد ضابطان دادگستری مکلفند نسبت به حفظ آلات و ادوات آثار و علایم و دلایل جرم اقدام کنند لکن اجازه تحقیقات مقدماتی از طفل یا نوجوان را نداشته و در صورت دستگیری وی موظفند متهم را حتی در انقضای وقت اداری یا ایام تعطیل، حسب مورد فورا به دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان تحویل دهند. نکته قابل توجه در این لایحه الزامی شدن تشکیل پرونده شخصیت برای اطفال و نوجوانان بزهکار (به جز در مجازاتهای درجه هفت و هشت) است که در ماده ۲۸۶ پیشبینی شده و انجام آن توسط دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان الزامی است.
به نقل از سایت روزنامه اعتماد