استاد برجسته حقوق بینالملل، به عنوان قاضی ویژه ایران در پرونده توقیف اموال ایران در ایالات متحده آمریکا که در دادگاه لاهه مطرح است، انتخاب شد
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ جمشید ممتاز استاد برجسته حقوق بینالملل، به عنوان قاضی ویژه جمهوری اسلامی ایران در پرونده«توقیف اموال ایران در ایالات متحده آمریکا» که در دادگاه لاهه مطرح است، انتخاب شد.
گفتنی است؛ ممتاز دارای مدرک دکتری حقوق بینالملل و حقوق عمومی از دانشگاه پاریس ۲ و از اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای ایران در دولت یازدهم است. او سال ها عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران بود و در برخی از مهمترین دانشگاه های اروپایی، سابقه تدریس دارد.
ایران سال گذشته به دلیل توقیف و مصادره اموال بانک مرکزی از سوی دولت آمریکا، علیه این کشور در دیوان بین المللی دادگستری (دادگاه لاهه) طرح شکایت کرد. این دادگاه جهانی، دارای ۱۵ قاضی با ملیت های متفاوت است. طبق اساسنامه این دادگاه، اگر هیچ یک از این ۱۵ قاضی، تابعیت دولتی را نداشته باشد که دادخواستی را نزد دادگاه مطرح کرده است، این دولت می تواند فردی را به عنوان «قاضی ویژه» برگزیند. این قاضی، حق دارد له یا علیه کشور خود رای بدهد.
از آنجا که در میان ۱۵ قاضی دیوان بین المللی دادگستری، هیچ فردی تابعیت ایرانی ندارد، در نتیجه جمهوری اسلامی ایران، جمشید ممتاز را به عنوان قاضی ویژه خود برگزیده است. خانم دان هیو، تبعه آمریکا، یکی از ۱۵ قاضی دیوان است و در نتیجه دولت آمریکا دیگر امکان معرفی قاضی ویژه را ندارد.
ممتاز از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۶ عضو کمیسیون حقوق بینالملل سازمان ملل متحد بود و در سال ۲۰۰۵ به عنوان رئیس آن انتخاب شد.. ممتاز به همراه احمد متین دفتری تنها اعضای ایرانی در طول تاریخ این کمیسیون بودهاند. او همچنین مشاور صلیب سرخ و از اعضای آکادمی حقوق بینالملل لاهه است. ممتاز به عنوان اولین ایرانی برای ارائه درس عمومی سال ۲۰۱۴ آکادمی حقوق بینالملل لاهه انتخاب شدهاست.