پرسش و پاسخ ها
آیا می دانید که …(۵۰)
آیا میدانید قانونگذار در جرایم کیفری و اصولا در محکومیتهای تعزیری و بازدارنده امکان تعلیق مجازات را قرار داده است؟ در این نوشتار به بررسی شرایط و چگونگی اعمال این تعلیق میپردازیم.
ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی میگوید: «در کلیه محکومیتهای تعزیری و بازدارنده حاکم میتواند اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را با رعایت شرایط زیر از دو تا پنج سال معلق نماید یا قسمتی از مجازات را با رعایت شرایط زیر از دو تا پنج سال معلق نماید.
الف- محکوم علیه سابقه محکومیت قطعی به مجازاتهای زیر نداشته باشد.
۱- محکومیت قطعی به حد.
۲- محکومیت قطعی به قطع یا نقص عضو.
۳- محکومیت قطعی به مجازات حبس به بیش از یک سال در جرایم عمدی.
۴- محکومیت قطعی به جزای نقدی به مبلغ بیش از دو میلیون ریال.
نظریات اداره کل امور حقوقی قوه قضاییه
– نظریه ۵۲۵۸/ ۷- ۲/ ۸/ ۱۳۶۷: تعلیق اجرای حکم از مصادیق تخفیف نیست و دادگاه نمیتواند به عنوان تخفیف اجرای حکم را معلّق نماید.
– نظریه ۱۹۰۷/ ۷- ۳۱/ ۳/ ۱۳۷۵: استفاده از تخفیف مقرر در ماده ۲۲ و همچنین تعلیق قسمتی از اجرای مجازات در یک جرم با لحاظ مقررات مواد ۲۲ و ۲۵ قانون مجازات اسلامی بلا اشکال است.
– نظریه ۴۲۲۸/ ۷- ۱۰/ ۷/ ۱۳۸۰: در مورد اتباع خارجه که به اتهام عبور غیر مجاز از مرز تحت تعقیب واقع و محکوم میشوند، تعلیق اجراء مجازات آنان بلااشکال است و تعلیق مانع طرد نیست بلکه با صدور حکم تعلیقی بلافاصله محکوم باید طرد شود و اگر در خلال مدت علیق مجددا بدون مجوز وارد کشور شود، حکم تعلیقی هم دربارهاش اجرا خواهد شد.
– رجوع شود به اصلاحیه ۲۸/ ۵/ ۱۳۸۲ بند «د» ماده واحده قانون تعریف محکومیتهای مؤثر در قوانین جزایی مصوب ۲۶/ ۷/ ۱۳۶۶ مبنی بر افزایش میزان محکومیت به جزای نقدی از «دو میلیون ریال و بالاتر» به مبلغ «بیست میلیون ریال و یا بالاتر در جرایم عمدی».
به نقل از ایسنا