آنچه باید از تحصیل در فرانسه بدانید
کشور فرانسه با داشتن حدود ۳۰۰ هزار دانشجوی خارجی، چهارمین مقصد دانشجویان جهت ادامه تحصیل محسوب میشود.
از دلایلی که کشور فرانسه به عنوان مقصد تحصیلی دنشجویان خارجی محسوب میشود، میتوان به شهریههای نسبتا پایین دانشگاهی و امید به زندگی بالا در این کشور اشاره کرد. اگرچه نظام آموزشی در این کشور بسیار پیچیده است و میتواند طی این مسیر را با دشواری مواجه سازد.
با این حال اگر قصد ادامه تحصیل در این کشور را دارید، باید بدانید که فراگیری زبان فرانسه اهمیت زیادی دارد.
چگونگی اقدام جهت اخذ ویزای دانشجویی
چگونگی انتخاب یک رشته دانشگاهی در فرانسه و اخذ ویزای دانشجویی بستگی به این دارد که از چه کشوری پا به فرانسه میگذارید. تمامی افرادی که از کشورهای عضو اتحادیه اروپا یا کشورهای عضو منطقه اقتصادی اروپا به این کشور قدم میگذارند، نیازی به ویزا جهت تحصیل در این کشور ندارند و مستقیما میتوانند نسبت به انتخاب رشته مورد نظر خود در دانشگاه اقدام کنند.
در غیر این صورت اگر نیاز به اخذ ویزای تحصیلی دارید میتوانید با مراجعه به یکی از کنسولگریهای فرانسه یا وبسایتهای وابسته نسبت به اخذ آن اقدام کنید. در این خصوص دفاتر محلی بسیاری در سراسر جهان وجود دارد که اطلاعات کافی جهت اخذ ویزا را در اختیار دانشجویان قرار میدهند. ضمن اینکه این کشور اخیرا قوانین اعطای ویزای دانشجویی را تسهیل کرده است.
سطح زبانی
بسیاری از دانشگاههای فرانسه در حال حاضر رشتههای دوزبانه ارائه میدهند یا رشتههایی را منحصرا به زبان انگلیسی تدریس میکنند. با این حال اگر تصمیم به اخذ رشتهای به زبان فرانسه دارید، حداقل باید سطح مقدماتی زبان فرانسه را گذرانده باشید، چرا که بسیاری از دانشگاههای این کشور نیاز به مدرک مقدماتی و برخی دیگر نیاز به مدرک پیشرفته در زبان فرانسه دارند.
سیستم آموزش عالی در فرانسه
نظام آموزشی در این کشور در مدارج علمی و اعطای مدارک پیچیده است. اما مقاطع تحصیلی در این کشور در راستای برنامه بولونیا (موافتنامه کشورهای اروپایی جهت تضمین یکسانسازی استانداردها و کیفیت آموزش عالی در این کشورها که در سال ۱۹۹۹ به امضای ۲۹ کشور اروپایی رسید) در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری استانداردسازی شدهاند که مطابق با مقاطع مربوطه در سایر کشورهای عضو این پیمان به ترتیب نیازمند سه، دو و سه سال تحصیل در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا هستند.
شایان ذکر است بسیاری از موسسات آموزش عالی در کشور فرانسه دارای بودجه دولتی هستند. به این معنی که سالانه شهریه بسیار اندکی معادل ۲۰۰ الی ۴۰۰ یورو (بسته به رشته ارائه شده) از دانشجویان اخذ میکنند.
هزینههای زندگی در فرانسه
هزینههای زندگی در این کشور تقریبا شبیه به هزینه سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا است. اما شهر پاریس که محبوبترین مقصد دانشجویان است، میتواند گرانتر باشد و پیدا کردن خانه در آنجا بسیار دشوار است. با این حال موسسات اقامتی مختلف در شهر پاریس خوابگاه در اختیار دانشجویان دارای ملیتهای مختلف قرار میدهند. البته اغلب دانشگاههای خارج از شهر پاریس نیز یارانههای مخصوص اسکان دانشجویان در دانشکده و خارج از آن دارند.
کمک هزینههای مالی و اشتغال
دولت فرانسه سالانه حجم گستردهای از بورسیههای تحصیلی را به دانشجویان بینالمللی ارائه میکند که معمولا در پایگاه اینترنتی سفارتخانهها و کنسولگریهای کشور فرانسه در سراسر جهان تبلیغ میشوند.
دانشجویانی که دانشگاههای آنها عضوی از برنامه تحصیلی اراسموس (بورسیه تحصیلی اتحادیه اروپا) هستند میتوانند جهت اخذ این بورسیه از طریق دانشگاه خود اقدام کنند. با اینکه این برنامه بورسیه تحصیلی اخیرا به شدت محدود به دانشجویان کشورهای عضو اتحادیه اروپا شده است، با این حال تعداد محدودی از دانشگاههای غیر عضو اتحادیه اروپا را نیز پوشش میدهد.
دانشجویان در این کشور به صورت قانونی در طول ترم مجاز به ۱۹.۵ ساعت کار در هفته میباشند و تنها در دوران تعطیلات میتوانند به صورت تمام وقت کار کنند. دانشجویان غیر عضو اتحادیه اروپا نیز نیاز به اخذ جواز جداگانه کار نیستند و میتوانند مادامی که ویزای دانشجویی یا کارت اقامتی دارند به انجام کار بپردازند.
دانشجویان فارغالتحصیل نیز میتوانند به صورت موقت برای مدت شش ماه به انجام کار موقت بپردازند تا یک شغل دائمی پیدا کنند.
زندگی دانشجویی در فرانسه
این کشور که از نظر محبوبیت در مقصد دانشجویان خارجی رتبه چهارم دنیا را یدک می کشد، ۱۲ درصد از جمعیت دانشجویان بینالمللی دنیا را نیز تشکیل میدهد و اغلب فرهنگها و رسوم دانشگاهی مختلف در دانشگاههای آن حاکم است. در دانشگاههای این کشور مزایای بسیاری برای دانشجویان فراهم شده است که از آنها میتوان به تخفیفهای زیاد در هزینه غذا، تفریحات و حمل و نقل را نام برد. ضمن اینکه ورودی بسیاری از موزههای دولتی در شهر پاریس برای شهروندان اروپایی زیر ۲۶ سال رایگان است و بسیاری از خدمات عمومی دیگر نیز در صورت داشتن کارت دانشجویی دارای تخفیفهای وسیع هستند.
به نقل از سایت ایسنا