یک حقوقدان: برخی قوانین آیین دادرسی کیفری نیازمند بازنگری است
سایت حقوقی داداور
به گزارش روز یکشنبه گروه فرهنگی ایرنا، عباس تدین در نشست نقد و بررسی کتاب آیین دادرسی کیفری از جنبه های نظری و کاربردی افزود: قانون آیین دادرسی کیفری در ایران را می توان در چند بخش مورد بررسی قرار داد که در کتاب نیز به این موضوع پرداخته شده است.
وی اظهار داشت:
در آیین دادرسی کیفری در ایران برخی عناوین را نمی توانیم برتابیم در حالی که در قوانین صحبت از «انصاف» و «عدالت» است.
این حقوقدان ادامه داد: نویسنده در کتاب حاضر به این موضوع اشاره کرده که بین «انصاف» و «عدالت» تفاوت وجود دارد، به طوری که «عدالت» به اصحاب داوری و «انصاف» به اصحاب دعوا باز می گردد.
تدین در این نشست که در سرای اهل قلم برگزار شد، افزود: پرسشی که مطرح می شود این است که چرا باید اختیاراتی را پیش بینی کنیم که از این حالت خارج شده و جنبه امنیتی پیدا می کند و به جای حفظ حقوق اصحاب دعوا و به ویژه متهم، به او اجازه نمی دهیم وکیل بگیرد.
به گفته وی در این کتاب به ایجاد نهادهای جدید مانند نهادهای حمایتی از کودکان و نوجوانان اشاره شده، البته اعتقاد به ایجاد چنین نهادهایی خوب و مطلوب است اما باید زیرساخت های تشکیل این نهادها نیز در کشور وجود داشته باشد.
تدین با اظهار امیدواری به اینکه قوانین، عدالت و انصاف بین اصحاب دعوا را تامین کنند، افزود: در دادگستری ها دادگاه های یک و دو و یا دادگاه های کودکان تشکیل می شود اما آیا تغییر نام و نامگذاری دادگاه ها، می تواند دلیلی برای تضمین عدالت و انصاف باشد در حالی که در دقیقه ۹۰ تعداد قضات دادگاه ها را به بهانه تعدیل نیرو کم می کنند؟
این حقوقدان با بیان این که نویسنده تلاش کرده تا کتاب را بر اساس آخرین تحولات قوانین کیفری بنویسد، اظهار داشت: این کتاب در دو جلد درمورد کلیات حقوق و بررسی دادگاه ها و احکام کیفری نوشته شده و جزو معدود آثاری است که در حوزه قانون جدید آیین دادرسی کیفری تالیف و مولف تلاش کرده تا از و رویه قضایی هم دور نباشد.
تدین تصریح کرد: هدف مولف فقط جمع آوری و گردآوری مطالب نبوده بلکه او تلاش کرده تا دیدگاه های خود را نیز مطرح کند.
وی قلم روان و قابل فهم کتاب را از ویژگی های مثبت آن دانست که اگر این کتاب فقط در یک جلد به تحریر درمی آمد، از سوی جامعه دانشگاهی بیشتر مورد استقبال قرار می گرفت.
علی اصغر مهابادی منتقد نیز در این نشست از کتاب «آیین دادرسی کیفری از جنبه های نظری و کاربردی» به عنوان یک منبع خوب برای دانشجویان رشته حقوق نام برد و گفت:این کتاب برای دانشجویان حقوق که می خواهند با مبانی آیین دادرسی کیفری آشنا شوند، منبع خوبی به شمار می رود.
وی درباره اشکال قانون آیین دادرسی کیفری اظهار داشت : ایراد این قانون، وسعت اختیارات رئیس قوه قضائیه است. به این معنا که حتی اگر شورای حل اختلاف دستوری را صادر کند، این دستور توسط رئیس قوه قضائیه قابل نقض است.
مهابادی ادامه داد: ایراد دیگر آن است که تعداد ضابطین خاص در آن زیاد است، وقتی ضابط زیاد شود، کنترل و نظارت سخت می شود.
بهروز جوانمرد مولف کتاب آیین دادرسی کیفری از جنبه های نظری و کاربردی نیز گفت: این کتاب بر اساس آخرین الحاقات و مصوبات به روز نوشته شده است.
وی ادامه داد: کلیات و مرحله دادسرا، در جلد نخست کتاب قرار گرفته و جلد دوم نیز به بررسی «صلاحیت ها» اختصاص دارد.
جوانمرد افزود: در جلد دوم، دادگاه های نظامی، انقلاب و کودکان و نوجوانان از جمله مباحثی است که به آن پرداخته شده و تا جایی که ناشر اجازه داده، آخرین تحولات اصلاحات قوانین در این کتاب آمده است.