نظام آموزش عالی نروژ
آموزش عالی در نروژ به عنوان یکی از باکیفیتترین نظامهای آموزش عالی در اروپا و حتی جهان است که از سوی طیف وسیعی از دانشگاههای دولتی و خصوصی در این کشور ارائه میشود.
به گزارش سرویس «دانشگاهی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، هشت دانشگاه دولتی، ۹ دانشگاه تخصصی، ۲۴ کالج به همراه شمار زیادی کالج خصوصی وظیفه ارائه آموزش عالی در نروژ را بر عهده دارند که در این گزارش به نقل از پایگاه اینترنتی «استادیایننروژ» به معرفی نظام آموزش عالی در این کشور میپردازیم.
– نظام آموزش عالی در نروژ
آن دسته ازموسسات آموزش عالی نروژ که دولتی هستند، مطابق قانون در مقطع آموزش عالی شهریهای از دانشجویان دریافت نمیکنند. اما در برخی از رشتهها و دورههای تحصیلی خاص در بعضی از موسسات آموزشی خصوصی شهریه دریافت میشود. در حال حاضر حدود ۲۰۰ رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد به زبان انگلیسی در دسترس دانشجویان قرار دارند که این رشتهها موضوعات بسیاری را تحت پوشش قرار میدهند. برخی از موسسات آموزشی همچنین مقاطع کارشناسی و دکتری را نیز به زبان انگلیسی ارائه میدهند.
– نظام اعطای مدارک تحصیلی در آموزش عالی نروژ
نروژ به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در اروپا است که مطابق با خط و مشیهای نظام آموزشی «بولونیا» در نظام آموزش عالی اروپا عمل میکند. لذا نظام اعطای مدارک تحصیلی نیز در این کشور مبتنی بر مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری است. به دلیل پذیرش استانداردهای اروپا از سوی نروژ در نظام آموزش عالی، اتمام و ادامه تحصیلات دانشجویان اروپا در تمامی مقاطع تحصیلی در نروژ بسیار آسان است چرا که اعتبار مدرک تحصیلی آنها در سایر کشورهای اروپا نیز قابل پذیرش است.
– نظام ارائه نمره و اخذ واحد در آموزش عالی نروژ
رشتههای دانشگاهی در کالجها و دانشگاههای نروژ بر اساس نظام استاندارد اخذ واحد در اروپا (ECTS) ارائه میشوند. یک سال تحصیلی کامل دانشگاهی مشتمل بر گذراندن ۶۰ واحد درسی است. تمام دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد از نمرات A (به معنای ممتاز) تا F (به معنای مردود) ارزشگذاری میشوند. اما برخی امتحانات نیز به سادگی ارزشگذاری میشوند که تنها دو حالت قبولی یا مردودی دارد.
– دانشجویان بینالمللی در نروژ
تمام دانشجویان بینالمللی باید همانند دانشجویان نروژ روند مورد نیاز برای ورود به دانشگاههای این کشور را طی کنند. صلاحیت برخورداری از برنامههای بورسیه تحصیلی دانشجویان نیز بستگی به توافقات دوجانبه منطقهای دارد. ضمن اینکه داشتن دانش کافی و خوب «زبان انگلیسی» نیز از ضروریات مورد نیاز برای پذیرش دانشجویان در دانشگاههای نروژ است. دانشجویان بینالمللی غیرانگلیسی زبان باید مدرک مهارت زبان انگلیسی خود را نیز ارائه دهند.
– پذیرش و ورود به دانشگاههای نروژ
دانشجویان بینالمللی برای ورود و تحصیل در دانشگاههای نروژ باید برخی از فرمهای ضروری اطلاعات را طی مدت زمان معین و مشخص شده از سوی دانشگاه مربوطه تکمیل کنند. معمولا طول دوره زمانی پذیرش و مصاحبه دانشجویان از ۱۵ ژانویه تا ۱۵ مارس برای دورههای تحصیلی است که در پاییز آغاز میشوند. البته باید توجه داشت برخی از موسسات آموزشی نیز ممکن است تا پیش از این زمان نسبت به دریافت تقاضای ثبتنام و پیش ثبتنام اقدام کنند. برای پذیرش دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد در رشتههایی که به زبان انگلیسی تدریس میشوند نیز برنامههای زمانبندی مختلفی اعلام میشود اما معمولا اول دسامبر به عنوان فرجه زمانی ثبتنام آنها معرفی میشود.
– شهریهها و بورسیههای تحصیلی در نروژ
بسیاری از موسسات آموزش عالی در نروژ دولتی بوده و به طور معمول شهریهای از دانشجویان دریافت نمیکنند. این مسئله همچنین شامل دانشجویان بینالمللی نیز میشود بدون توجه به اینکه این دانشجویان از چه کشوری برای تحصیل به نروژ آمدهاند. با این حال در برخی تخصصها و برنامههای تحصیلی خاص ممکن است از سوی موسسات آموزش عالی خصوصی از دانشجویان شهریه اخذ شود که میزان دقیق این شهریه در موسسات آموزشی و رشتههای مختلف، متفاوت است. اغلب موسسات آموزشی خصوصی در نروژ در تمام رشتهها و دورههای تحصیلی خود شهریه دریافت میکنند اما در عین حال شهریههای دریافتی از سوی آنها به میزان قابل توجهی پایینتر از شهریههای تحصیلی در سایر کشورها است. علاوه بر این، دانشجویان بینالمللی نیز شهریه بیشتری نسبت به دانشجویان نروژی پرداخت نمیکنند.
– ویزا، اقامت، اجازه کار
دانشجویانی که قصد دارند بیش از سه ماه در نروژ بمانند نیاز به اجازه اقامت دانشجویی دارند. این ویزاها برای مدت ۹۰ روز یا بیشتر صادر میشوند. برای دریافت این ویزاها تنها یک پاسپورت معتبر کافیست. دانشجویان در حال تحصیل در دانشگاههای نروژ همچنین میتوانند نسبت به انجام شغل پاره وقت اقدام کنند. آنها میبایست در هنگام تمدید ویزای تحصیلی خود ضمن پیوست وضعیت تحصیلی خود متعهد شوند که انجام کار لطمهای به تحصیل آنها وارد نمیکند.
– بیمه سلامت دانشجویان
بیمه سلامت در نروژ دارای استاندارد بسیار بالایی است و درصورت پذیرش به عنوان دانشجو در این کشور قادر خواهید بود صرفنظر از اینکه در کدام منطقه از این کشور زندگی میکنید به خدمات درمانی پیشرفته دسترسی داشته باشید که در بسیاری از موارد این خدمات پزشکی رایگان هستند.
در پایان باید گفت نروژ به عنوان یکی از سه کشور حوزه اسکاندیناوی در شمال اروپا جمعیتی حدود ۴.۹ میلیون نفر دارد که از این لحاظ در میان کشورهای کمجمعیت جهان قرار میگیرد. این کشور امروزه به عنوان یک کشور بسیار پیشرفته در جهان به شمار میرود که به رغم داشتن هوای سرد و قطبی مردم خونگرمی دارد.