نتایج حاصل از همایش طبوقضا به صورت یک مجموعه تدوین و در اختیار اطبا و قضات قرار میگیرد
رییس دیبرخانه چهارمین همایش سراسری طب و قضا، با تاکید بر نتایج مثبت به دست آمده از همایشهای طب و قضا گفت: نتایج حاصل از همایشهای طبوقضا به صورت یک مجموعه تدوین و در اختیار اطبا و قضات قرار داده میشود، اما این مجموعه به هیچ وجه دستورالعمل ابلاغی لازمالاجرا محسوب نمیشود.
به گزارش گره دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) عبدالرئوف ادیبزاده افزود: نتایج به دست آمده در همایشهای طب و قضا را نمیتوان به عنوان یک دستورالعمل و از جانب یک مقام ارشد قضایی به قضات و یا پزشکان قانونی ابلاغ کرد؛ زیرا هر دو این گروهها در اعلام نظر آزادی کامل دارند و نظر کارشناسی یا حکم آنان بر اساس ادله و مستندات موجود صادر میشود.
وی تصریح کرد: به دنبال برگزاری هر همایش شاهد تأثیر قابل توجه مباحث آن در بین اطبا و قضات به ویژه آنان که در همایش حضور دارند، هستیم و هرچند این نتایج به شکل دستورالعمل ابلاغ نشده اما در مواردی در صدور نظر کارشناسی یا اعلام رای قاضی بسیار مؤثر بوده است.
وی با تأکید بر اینکه «قضات در صدور آراء خود موظف به قبول نظر پزشک نیستند» اظهار کرد: هرچند برای قضات ضروری نیست که نظر پزشک را قبول کنند، اما با تخصصی شدن مسایل طبی، قضات بر نظر کارشناسی پزشکان توجه بیشتری دارند و در موارد بسیاری دقیقاً به استناد نظرات کارشناسی آنان حکم نهایی را صادر میکنند.
معاون آموزشی و پژوهشی سازمان پزشکی قانونی کشور ادامه داد: از سویی برای آنکه پزشکان نظرات دقیق ارائه کنند و قضات با اطمینان کامل نظر کارشناسی مطرح شده را بپذیرند، لازم بود سازمانی زیر نظر قوه قضاییه تشکیل و مجموعهای از پزشکان آشنا به مسائل حقوقی و فقهی در آن به کار گرفته شود؛ بنابراین به منظور تحقق این هدف و نیز تخصصی شدن مسائل طبی سازمان پزشکی قانونی در کشور ایجاد شد.
وی با اشاره به لزوم تعامل پزشکان قانونی و قضات خاطرنشان کرد: پزشکانی که در پزشکی قانونی فعالیت میکنند از نظر کاری ارتباط زیادی با دادگاهها و قضات دارند؛ بنابراین لازم است میان این دو گروه جلسات مشترک برگزار شود و قضات و پزشکان در خصوص برخی موضوعات با یکدیگر همکاری کنند.
وی یادآور شد: همایشهای سراسری طب و قضا به منظور تعامل هرچه بیشتر این دو گروه و بحث درباره موضوعات چالشی و اختلاف نظرهای موجود به صورت مستمر توسط پزشکی قانونی برگزار میشود که در قالب آن مجموعهای از قضات و پزشکان گرد هم آمده و موضوعات مشترک را بررسی و با یکدیگر همفکری میکنند.
وی با اشاره به برگزاری سه همایش اول طب و قضا در تهران، اصفهان و مشهد اظهار کرد: به دنبال برگزاری موفق این همایشها و دستاوردهای حاصل از آن نسبت به برگزاری همایش چهارم و به دنبال آن همایشهای عدی اقدام میکنیم تا در قالب آن نظرات و آراء پزشکان و قضات هرچه بیشتر به یکدیگر نزدیک شود.
ادیبزاده گفت: از مهمترین نتایج سه همایش قبلی که در هر کدام بیش از ۳۰۰ نفر از کارشناسان حضور داشتند،آن است که در روشن شدن دو مجموعه پزشکان و قضات از نظرات یکدیگر نقش قابل توجهی داشته است.
وی به محور برخی موضوعات مطرح شده در همایشهای دوم و سوم طب و قضا شامل مصادیق جنون، خسارات مازاد بر دیه و زندگی نباتی اشاره کرد و گفت: در همایشهای گذشته درباره این موضوعات که به جد مورد چالش و اختلاف نظر پزشکان و قضات است بحث و تبادل نظر شد که جلسات تخصصی برگزار شده در این همایشها تا حد قابل توجه در رفع ابهامات و اختلاف نظرهای موجود مؤثر بود.
وی درباره چهارمین همایش سراسری طب و قضا افزود: این همایش ۸ و ۹ آبان امسال با حضور کارشناسان حوزه فقه، حقوق و پزشکی در شیراز برگزار میشود که موضوع اصلی آن مسوولیتهای حقوقی گروه پزشکی است.
ادیبزاده اظهار کرد: موضوع همایش چهارم طب و قضا نیز از جمله مباحث مورد چالش و اختلافنظر میان قضات و پزشکان است که امیدواریم ابعاد مختلف آن در این همایش به طور جدی بررسی و تا حد قابل توجهی مرتفع شود.
وی در پایان به محورهای همایش چهارم اشاره کرد و گفت: مسوولیت مدنی، کیفری و انتظامی در خطاهای پزشکی، چالشهای موجود در فرآیند رسیدگی به دعاوی پزشکی و مسوولیت مدنی، کیفری و انتظامی مرتبط با تجهیزات و ملزومات پزشکی، بیمارستانی و خدمات پاراکلینیکی از جمله محورهای مورد بررسی در این همایش هستند.