مهریه هم داده شده و هم گرفته شده
سایت حقوقی دادآور
عبدالصمد خرمشاهی در رابطه با مهریه اینگونه توضیح داد: نگاه بنده به موضوع مهریه کاملا متفاوت است. به هر حال خانوادهها سالها است با موضوع مهریه دست به گریبان هستند و از سویی نمیشود برای آن سقفی تعیین کرد. همچنین نمیشود برخلاف توافق طرفین چیزی بر آنان تحمیل کرد. به هر حال زن حق دارد که به نوعی از منظر خود، مهریه را برای خود اهرم تلقی کند. به خصوص در حال حاضر که دیگر آن اصطلاح معروف «مهریه را کی داده کی گرفته » منسوخ شده و سالها است شاهد این هستیم که مهریه جزو دعاوی با حجم بالای محاکم است که این نشان میدهد که هم مهریه داده و هم گرفته شده است. پس این را باید فراموش کنیم که آن سنتها و باورها رفته رفته جایگزین دیگری پیدا کرده است.
مهریه تضمینی برای بانوان نیست
این وکیل دادگستری مطرح کرد:
وقتی به موضوع مهریه از این منظر نگاه میکنیم که میتواند به نوعی پشت گرمییا تضمینی برای بهبود رابطه خانواده باشد که اینگونه نیست. با توجه به دغدغه زنان، هراس از طلاق یا مشکلات جدایی بعد طلاق، میبینیم که متاسفانه این حق به هیچ عنوان نتوانسته نقش خود را به خوبی ایفا کند بلکه در عمل به معضلی برای زوجین به خصوص خانمها تبدیل شده است. به ناچار خانمها اولین حربهای که به آن پناه میبرند موضوع مهریه است که بلافاصله آن را به اجرا میگذارند و آن را نوعی دلگرمیتلقی میکنند و این آغاز کینه ،دشمنی و درگیریهای جدی بین دو طرف است.
به تعداد سکه باید تضمین داده شود
وی بیان کرد: بنده احساس میکنم مهریه از نحوه وصول و ضمانت اجرای آن مانند چک میماند. چرا باید چکها برگشت بخورند، بانکها نمیتوانند تضمین معتبری بگیرند که این اتفاق رخ ندهد؟ چرا در کشورهای دیگر تضمینهایی را اتخاذ کردند که افراد نمیتوانند چکهای بلا محل صادر کنند؟ آیا ما نمیتوانیم از این زاویه نگاه کنیم که زمانی که خانواده دو طرف، پای میز مذاکره مینشینند و مرد هزاران سکه را قبول میکند، چنین موضوعی را متوجه نمیشود به نوعی قدرت ادراک او به اندازهای در آن لحظه نیست که عند المطالبه یعنی چه و ابتدای قضیه آن را قبول میکند. میان گفتوگوی خانواده باید تحولات عمیقی صورت بگیرد. اگر جوانی به خواستگاری میرود و برخی مسائل را قبول میکند؛ جنبه مالی و مادی دارد و جنبه معنوی ندارد که بخواهد تعهد کند. به نظر بنده زمانی که مرد چندین سکه قبول میکند خانواده او برای آن تعداد سکه باید تضمین دهند. به طور مثال به اندازه ۵۰ سکه تضمین بسپارند.
زوجه میتواند تمکین نکند تا مهریه دریافت کند
خرمشاهی ادامه داد: همانطور که میدانیم مهریه عندالمطالبه است حتی زوجه میتواند تمکین نکند تا مهریه خود را دریافت کند. بنابراین چه اشکال دارد برای رفع ابهام کسی که ادعا میکند، میتواند ۱۰ هزار سکه پرداخت کند ابتدا از او تضمین بگیرند. این تضمین میتواند مانند چک رمز دار و تضمین شده باشد که فرد این اطمینان را پیدا میکند که این مهریه قابل وصول است و باعث میشود منشا اختلافات از بین رود. زن هر زمان بخواهد میتواند مهریه را دریافت کند و حتی میتواند آن را ببخشد. با این وجود بنده فکر میکنم با دریافت تضمین ریشه بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
چک بلامحل صادر نشود
این وکیل دادگستری در پایان ذکرد کرد: مرد باید تمام سکههایی که مهریه زن است را پرداخت کند. بحث ۱۱۰ سکه برای این است که زن میتواند اقدام کند. بقیه 110 سکه را هم مرد باید بدهد. وقتی فردی ۵۰۰ سکه را قبول کرده است آن را باید پرداخت کند. اما بهترین راهکار این است که چک بلامحل صادر نشود. معمولا آقایان میگویند معسر هستیم ، کارمندیم یا دانشجوییم نمیتوانیم پرداخت کنیم؛ دادخواست اعسار میدهند و قسط بندی میکنند که این چرخه ناقصی است. چرا باید از اول به اینجا فکر نکنیم و کار به اینجا برسد. مردی که کارمند است از همان ابتدا بگوید ۱۰ سکه میتوانم بدهم وعده واهی دادن مقداری منافات دارد. به نظر بنده اگر ضمانت اجرا وجود داشته باشد بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
به نقل از سایت روزنامه قانون