اساتید حقوق

سعید محمودی

سایت حقوقی دادآور

متولد ۱۳۲۶ تهران.

اخذ مدرک لیسانس علوم سیاسى از دانشگاه تهران، ۱۳۵۰.
اخذ مدرک دکتراى حقوق بین الملل از دانشگاه استکهلم سوئد، ۱۳۶۶.
کاردار سفارت ایران در سوئد، ۱۳۵۸.
مسؤول بخش انگلیس و اسکاندیناوى وزارت خارجه ایران در سالهاى ۶۰-۱۳۵۸.
دانشیار دانشگاه استکهلم از سال۱۳۶۶ تا ۱۳۷۸.
استاد دانشگاه استکهلم از سال۱۳۷۸ تاکنون.
رئیس دپارتمان حقوق بین الملل دانشگاه استکهلم از ابتداى سال۱۳۸۴.
عضو شوراى گزینش دانشجویان مقطع دکترا از ۱۳۷۴ تاکنون.
عضو کمیته مشورتى مؤسسه حقوق دریاها در دانشگاه برکلى آمریکا از ۱۳۸۱ تاکنون.
عضو شوراى اروپایى حقوق محیط زیست از سال۱۳۷۴ تاکنون.
عضو شوراى بین المللى حقوق محیط زیست از سال۱۳۷۸ تاکنون.
عضو هیأت داورى جایزه بین المللى محیط زیست در دانشگاه بروکسل بلژیک از سال۱۳۷۸ تاکنون.
عضو انجمن آمریکایى حقوق بین الملل از سال ۱۳۷۰ تاکنون.
عضو سازمان بین المللى حقوق بین الملل از سال۱۳۷۰ تاکنون.
عضو شوراى پنج نفره مشاوران حقوقى وزارت خارجه سوئد از سال۱۳۷۴ تا سال۱۳۸۲.
تألیف و چاپ ۸۰مقاله علمى به زبانهاى انگلیسى و سوئدى در زمینه هاى کاربرد نیروى نظامى در دنیا، محیط زیست، حقوق دریاها و مسائل مربوط به جنگ.
آثار تألیفى: کتابهاى نظام حقوقى بهره بردارى از منابع معدنى کف دریاهاى آزاد (انگلیسى)، حقوق بین الملل از دیدگاه سوئد (سوئدى)، حقوق محیط زیست اروپا (سوئدى) و اصول حقوق محیط زیست (سوئدى) و صاحب مقاله و ویراستار اصلى پنج کتاب از جمله مجموعه مقالات در زمینه حقوق بین الملل، حقوق بین الملل از دیدگاه کشورهاى اسکاندیناوى، فناورى نو و حقوق مربوط به حفظ محیط زیست دریایى.
سعید محمودى استاد ایرانى حقوق بین الملل دانشگاه استکهلم است که به علت کیفیت تز دکترایش بلافاصله به دانشیارى دانشکده حقوق این دانشگاه منصوب مى شود و در فاصله کمى مطابق رسم پذیرفته شده دانشگاههاى سوئد، توسط وزیر فرهنگ این کشور به عنوان استاد تمام وقت و صاحب کرسى حقوق بین الملل دانشگاه یاد شده منصوب مى گردد.
سعید محمودى متولد ۱۳۲۶ تهران است که بعد از تحصیلات راهنمایى و دبیرستان در سال۱۳۴۶ دانشجوى رشته علوم سیاسى دانشگاه تهران مى شود و در سال۱۳۵۰ هم فارغ التحصیل مى گردد. تسلط او به زبان انگلیسى باعث شده بود که مدتى هم در عرصه دوبله فیلمهاى سینمایى به کار بپردازد. در سال۱۳۵۱ موفق مى شود در مقطع کارشناسى ارشد در مرکز مطالعات عالى بین المللى دانشگاه تهران در رشته روابط بین الملل ادامه تحصیل دهد. بعدها او به دستگاه دیپلماسى کشور پیوست و در سال۱۳۵۸ کاردار ایران در سوئد شد و در مقطع بعد از انقلاب هم مصاحبه مهم محمدعلى رجایى را با تلویزیونهاى خارجى ترجمه کرد. در این زمان او مسؤول امور کشورهاى بریتانیا و اسکاندیناوى وزارت خارجه ایران شد. اما از آنجایى که در سالهاى قبل از انقلاب به سوئد رفته بود و با خانمى سوئدى ازدواج کرده بود به ناچار در سالهاى بعد از انقلاب به سوئد رفت و به طور کامل از شغل خود کناره گرفت و به تحصیل پرداخت و در مهر ماه ۱۳۶۶ از تز دکتراى خود که اولین کتاب چاپ شده اش هم بود دفاع کرد.
ممتحن او یعنى ینز اونسن (Jens Evensen) یکى از معروف ترین قضات دادگاه بین المللى لاهه بود. قاضى نروژى اى که در زمینه حقوق دریاها تخصص دارد و الآن هم دوران بازنشستگى اش را مى گذراند.
این قاضى نروژى را دانشگاه استکهلم دعوت کرده بود تا به سوئد برود و با خواندن تز او و به طور دقیق درک کند که محمودى در زمینه حقوق دریاها تخصص لازم را به دست آورده یا نه؟ این قاضى به همراه دو قاضى دیگر و استاد راهنمایى که حق رأى دادن ندارد هیأتى را تشکیل مى دهند و بعد از بحث و گفت وگوى انتقادى اونسن با دانشجوى ایرانى به او نمره ممتاز مى دهند. رأى این گروه سه نفره باعث مى شود که محمودى بدون طى کردن دوره استادیارى بلافاصله بعد از دفاع از تز خود به عنوان دانشیار برگزیده شود.
او در همان دى ۱۳۶۶ (۱۹۸۸) به صورت پیمانى به استخدام دانشگاه درآمد و دو سال بعد استخدامش شکل رسمى به خود گرفت.
در سال۱۳۵۳ تا سال۱۳۶۱ کنفرانسى بین المللى به مدت ۹سال به منظور بررسى حقوق دریاها برگزار شده بود که ممتحن سعید محمودى در نوشتن معاهده مرتبط با آن نقش بسیار جدى داشته.
در این کنفرانس، اظهارنظرهاى متفاوتى توسط کشورها صورت گرفته بود و کشورهاى جهان سومى هم در زمانى که در این حوزه منافع شان با کشورهاى غربى و خصوصاً با آمریکا تلاقى داشته نظرهاى کاملاً مخالفى ابراز داشته اند.
کشورهاى ساحلى تا چندین مایل حق حاکمیت بر آبهاى ساحلى خود را دارند ولى بعد از آن، قلمروهاى آبى جزو دریاهاى آزاد محسوب مى شود و این حوزه ها متعلق به کشور خاصى نیست و هر کشورى مى تواند به کشتیرانى و ماهیگیرى در این دریاها اقدام کند. اما از حدود ۴۰سال پیش دانشمندان کشف نمودند که در کف اقیانوس ها منابع معدنى مثل نیکل، کبالت و منگنز زیادى وجود دارد. استخراج این منابع با منافع کشورهایى مثل شیلى که صادرکننده موادمعدنى هستند در تضاد بوده و برگزارى آن کنفرانس هم در همین راستا و به منظور تهیه کنوانسیون حقوق دریاها برگزار شده بود.
کشورهاى جهان سومى پیشنهاد داده بودند که مؤسسه اى بین المللى تأسیس شود که منابع کف دریاها را استخراج کند و به فروش برساند و منافع آن را بین کشورهاى جهان تقسیم کند. اما جهان غرب با این فکر چپگرایانه مخالفت مى کند و آن را نمى پذیرد. کنوانسیون بالاخره تهیه مى شود ولى کشورهاى توسعه یافته که باید سرمایه کلانى صرف تأسیس مؤسسه یادشده کنند حاضر به امضاى کنوانسیون نمى شوند. بعدها هم کشورهاى جهان سوم به منظور در نظر گرفتن منافع کشورهاى توسعه یافته، تغییرات اساسى در کنوانسیون مى دهند. سازمان تشکیل مى شود و کنوانسیون حالت اجرایى پیدا مى کند و اکثر کشورها به آن مى پیوندند. اما آمریکا هنوز این کنوانسیون را امضا نکرده است. محمودى در این باره مى گوید: «آمریکاییها همیشه دیر به کنوانسیون ها مى پیوندند، حتى اگر کنوانسیونى بى خطر هم باشد ولى وقتى به آن مى پیوندند سعى مى کنند آن را به صورت دقیق اجرا کنند.»
او ادامه مى دهد:«جالب این است که هنوز منابع روى زمینى به صرفه تر است و مثلاً منابعى که درکنگو و شیلى وجوددارد ارزانتر استخراج مى شود. اما تا یک دهه دیگر استفاده از منابع کف دریاها به صرفه خواهدبود. سازمان پیش بینى شده در سال ۱۳۷۵ درجامائیکا تشکیل شد. منتهى سازمان تشکیل شده محدودتر از آنچه که پیش بینى شده به وجود آمد.»
سعید محمودى در تزش تلاش کرده که نحوه استفاده از این منابع را تبیین کند، شیوه تقاضادادن به سازمان به وجود آمده و نحوه امتیازدهى بررسى آن را مورد بررسى قراردهد و تأثیر استخراج این منابع را بر اقتصاد کشورهایى همچون شیلى و گابن که صادرات آنها به شدت وابسته به این منابع – منگنز یانیکل – است بیان کند.
او به علت عضویت در جمع مشاوران حقوقى حقوق بین الملل وزارت خارجه سوئد مى بیند که وقتى صحبت از خطر گازهاى گلخانه اى مى شود تا چه حداروپایى ها با اعتقاد و باور کامل دراین زمینه بحث مى کنند و به طور جدى نگران تبعات این وضعیت هستند.
«سوئدى ها حتى وقتى در محفلى خصوصى دورهم جمع مى شوند خیلى جدى به مسائل نگاه و راجع به آنها بحث مى کنند.»
او مى گوید: در ایران افراد فوق العاده توانمندى هستند که غالباً به خدمت گرفته نمى شوند.
محمودى نام «باقر اسدى» را که یکى ازترتیب دهندگان «سمینار بین المللى محیط زیست و صلح» است از زبان آلمانى ها مى شنود. این سمینار چندى پیش در کشور ما برگزارشد و آلمانى ها و بلژیکى ها به محمودى مى گویند که اسدى یک مذاکره کننده فوق العاده بین المللى است.
سعید محمودى با گفتن این مطلب مى گوید: افراد شایسته در کشور خیلى زیادند ولى افرادى که به اندازه آنها شایستگى ندارند در پستهاى کلیدى قراردارند.
او در دانشگاه استکهلم سوئد، موظف است که سالیانه فقط ۵۰ساعت تدریس داشته باشد و در ضمن حقوق خالص او هم در حد ۲۲میلیون تومان است.
وقتى که وضعیت خود را با استادان ایرانى مقایسه مى کند، مى گوید: «استادان دانشگاههاى ایران فداکارى مى کنند و دراینجا مثل یک معلم دبیرستان درس مى دهند و آنها مجبورند به خاطر شرایط زندگى حتى در یک هفته ۴۰ ساعت درس بدهند.»
او ساعات تدریس اش را ظرف ۳-۲ هفته درس مى دهد و بقیه سال را به تحقیق و کارهاى دیگر اختصاص مى دهد.

 
او مطابق مقررات سوئد در سن ۶۷سالگى بازنشسته خواهدشد و هم اکنون هم پروژه اى را تحت کاربرد نیروى نظامى در جهان در حال انجام دادن دارد و با امیدوارى مى گوید: «دراین مدت به احتمال زیاد چند دانشجوى دکتراى دیگر را به نتیجه مى رسانم.»
سعید محمودى که یکى از ۴ کرسى حقوق بین المللى سوئد را برعهده دارد به موسیقى سنتى ایرانى تعلق خاطر زیادى نشان مى دهد. بالاخره او خواهرزاده محمودى خوانسارى خواننده برنامه رادیویى گلها است.
او ساعتهاى ۷-۵ صبح پنج روز از هفته را همراه با گروهى چندنفره به طور مداوم به شنا اختصاص مى دهد.
دوسال پیش در یک سخنرانى در ایران به گونه اى قضایاى جهانى را تجزیه و تحلیل مى کرد که او را از حقوقدان رئالیست جدا مى ساخت و هم اکنون انعطاف لازم را نشان داده و بسیارى از اصول طیف مقابل را پذیرا شده. البته او مى گوید: حقوق بین الملل بنا به رویه اى که دولتها در پیش مى گیرند شکل مى گیرد و وقتى هم که اکثر حقوقدانان به یک موضوع اعتقاد پیدامى کنند نمى توان تا ابد برعقیده خود پافشارى کرد.
«من امیدوارم حداقل سالى یکبار به ایران بیایم و با همکارانم در دانشگاه تهران هم صحبت بکنم. من سعى ام بر این است که با دانشکده حقوق و علوم سیاسى دانشگاه تهران همکارى بیشترى داشته باشم.»
اگرچه رئیس دانشکده حقوق از او درخواست مى کند که محمودى تدریس دراین دانشکده را بپذیرد ولى آیا محمودى صاحب کرسى حقوق بین الملل سوئد، تدریس درایران را خواهدپذیرفت.
شاید با راه اندازى دانشگاه الکترونیکى بتوان از معلومات و دانش محمودى بهره گرفت ولى باید دانست، او حاضر نیست محیط گرم خانواده اش را در سوئد رهاکند، همچنان که ۲ دهه قبل به خاطر خانواده اش، از وزارت خارجه کناره گیرى کرد و در سوئد اقامت گزید.
چهره او درهنگام طرح مباحث آکادمیک بسیارمصمم نشان مى دهد. اما در اوقات دیگر او همواره تبسم را فراموش نمى کند.
سعید محمودى اگرچه حدود نیمى از عمر خود را در سوئد گذرانده ولى در پایان سخن اینگونه اظهارنظر مى کند:
«من تمام احساس و علاقه و فکرم اینجا است و سعى مى کنم در هرموقعیتى که پیش بیاید به ایران بیایم.»
به نقل از سایت اینپا

مدیریت

سایت حقوقی دادآور به ارگان یا نهاد دولتی وابستگی ندارد. این سایت به همت مؤسسه حقوقی حق ستان دادآور از سال 1390 شروع به فعالیت کرده است.  سایت حقوقی دادآور، رسالت بحث و بررسی در خصوص مسائل علمی رشته حقوق و نشر اخبار این رشته را به عهده دارد . 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا